menu close menu

Veel gestelde vragen

Hieronder worden de meest voorkomende vragen beantwoord over voetverzorging en pedicures. Als u hier geen antwoord vindt op uw vraag kunt u mij altijd even bellen of een e-mail sturen!


Over Linda Brouwer-Prins en De Voetendokter

Waar vind ik De Voetendokter?

De Voetendokter is gevestigd in Monnickendam in de gemeente Waterland. De moderne pedicurepraktijk is gelegen aan de Trintel 81 en is op afspraak te bezoeken. Alle mogelijke pedicurebehandelingen en tarieven vindt u op de tarievenpagina.

Hoe kom ik in contact met De Voetendokter?

U kunt telefonisch of per e-mail contact met mij opnemen. Kijkt u voor alle contactmogelijkheden op de contactpagina.

Kan ik ook thuis behandeld worden?

In het geval u niet zelf naar de praktijk kunt komen, is het mogelijk een afspraak voor een ambulante behandeling te maken. Hiervoor geldt een aangepast tarief. Alle mogelijke pedicurebehandelingen en tarieven vindt u op de tarievenpagina.

Voor welke specialisaties kan ik bij De Voetendokter terecht?

Ik heb een aantekening voor de reumatische voet (RV) en diabetische voet (DV). Daarnaast ben ik gespecialiseerd in schimmeldiagnostiek, nagelbeugeltechniek, nagelreparatietechniek en orthesiologie. Voor meer informatie over de mogelijke behandelingen bij De Voetendokter verwijs ik u naar de behandelingenpagina.

Worden pedicurebehandelingen vergoed?

In het geval van medisch noodzakelijke pedicurebehandelingen, zoals bij diabetes- en reumapatiënten worden pedicurebehandelingen vaak geheel of gedeeltelijk vergoed. U leest er meer over op de vergoedingenpagina.

 


Voetproblemen oplossen

Hoe kun je blaren voorkomen?

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:

  • Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.
  • Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
  • Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
  • Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een voetpoeder gebruiken.
  • Draag een goede kwaliteit sokken of kousen (van wol of katoen).

Klopt het dat dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?

Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit niet alleen slecht voor uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen.

Is een wrat besmettelijk?

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

Waar moet ik op letten wanneer ik schoenen ga kopen?

U kunt het best ’s middags uw schoenen kopen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u pas ’s middags uw schoenen past en koopt weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Wanneer u de schoenen past moet u de schoenen aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.

Mijn zwemmers eczeem verdwijnt niet ondanks goede verzorging

Zwemmerseczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmerseczeem af te komen:

  • Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een zure pH waarde.
  • Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
  • Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°C.
  • Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen
  • Draag schoenen die ventileren
  • Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème
  • Behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel

Wat kan ik doen tegen wintertenen?

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:

  • blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)
  • vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
  • afwisselend koude en warme voetbaden nemen
  • warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken)
  • een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.

Mijn voeten jeuken en branden. Hoe kan dat?

De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijk te verhelpen d.m.v. medicatie. Ga hiervoor dus naar uw huisarts. Laat u dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.

Ik heb een zweer aan mijn voeten. Wat kan ik nu het beste doen?

Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. U kunt het best naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan u ook medicatie geven om van de zweer af te komen.

Voetverzorging

Hoe kan ik een puimsteen het best gebruiken, op natte of op droge huid?

U kunt de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke huid het meest gelijkmatig weggehaald.

Hoe moet ik mijn teennagels knippen?

U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen.

Wat kan ik doen tegen de (onaangename) geur van mijn voeten?

‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegen gaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:

  • Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.
  • Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!
  • Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.
  • Wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast.

Sporten

Hoe vaak moet ik mijn sportschoenen vernieuwen?

De meeste specialisten geven aan dat u na 500-1000 kilometer uw sportschoenen het best kunt vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten.

Als algemene regel geldt dat u gemiddeld 1 maal per jaar uw schoenen moet vervangen wilt u nog goede steun aan de schoenen hebben.

Waar moet ik op letten wanneer ik sportschoenen koop?

Het assortiment sportschoenen is erg uitgebreid. Elke sport vraagt om een sportschoen die voldoet aan de specifieke eisen die door de betreffende sport wordt gesteld. Is het een binnen- of een buitensport? Op welke bodem wordt gesport, is het een grasbodem, een geasfalteerde bodem of een kunststofbodem?

Verder kan schokdemping een belangrijke factor zijn, bij hardlopen maar ook bij sporten waar veel gesprongen wordt. De stevigheid van de zijkant van de schoen, aangegeven door de zadels, is belangrijk bij zijwaartse bewegingen, dus wendbaarheid. Een stevige hiel, contrefort, is belangrijk voor de stabiliteit van hiel en enkels. Een correct profiel van de loopzool is afhankelijk van welke sport u beoefent. Ga voor de aankoop van sportschoenen naar een goede sportzaak en laat u uitgebreid informeren.

Zijn er special voorzorgsmaatregelen nodig wanneer ik veel (en sportief) ga wandelen?

Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:

  • Begin rustig, met korte afstanden en bouw dit langzaam op.
  • Houd uw voeten schoon en droog tijdens het lopen
  • Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.
  • Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen.
  • Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.

Kindervoeten

Mijn kind wil graag gaan sporten. Wat voor schoenen kan ik het beste aanschaffen?

Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit. Daarnaast kunt u het best twee paar sportschoenen kopen, zodat deze om en om gedragen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de schoenen niet te snel afslijten en dat uw kind lange tijd goede sportschoenen draagt. Kinderen onder 10 jaar kunnen het best algemene sportschoenen dragen. Wanneer uw kind ouder is dan 10, dan kunt u het best op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.

Waardoor onstaan voetproblemen bij kinderen doorgaans?

Voetproblemen ontstaan bij kinderen veelal vóór het tiende jaar. Dit heeft vaak de volgende oorzaken:

  • De kinderen blijven op schoenen lopen waar ze zijn uitgegroeid.
  • De kinderschoenen worden te klein gekocht. Dat geeft vaak later pas-problemen.

Ga naar een professionele kinderschoenenverkoper om deze schade te voorkomen.


Behandeling

Behandeling

Bij De Voetendokter kunt u terecht voor diverse behandelingen... Lees meer »

Vergoeding

Contact

De behandeling van diabetes- en reumapatiënten wordt vaak geheel of gedeeltelijk vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent... Lees meer »

Contact

Contact

Linda Prins
Het Spil 18, 1141 SE Monnickendam
T 0299 - 74 36 39
M 06 - 533 898 01
E info@devoetendokter.nl