Pedicurebehandeling
Tijdens de (medisch) pedicurebehandeling kijk ik goed naar uw voeten en adviseer ik u preventief, zodat mogelijke voetproblemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Indien er tijdens de behandeling onverwachte problemen aan uw voeten aan het licht komen, zoals bijvoorbeeld een scheefgroeiende of ingegroeide teennagel, maken we een vervolgafspraak om dit probleem aan te pakken. Een standaard pedicurebehandeling bij De Voetendokter bestaat uit:
- het knippen van uw teennagels
- het gladmaken van nagels en het frezen van teennagels bij een verdikking door schimmel of kalk
- het schoonmaken van de omgeving van uw teennagels
- het verwijderen van eelt en eventuele likdoorns
- het gladfrezen van de gehele voet
- een korte massage met een verzorgende voetencrème
Kijkt u op de tarievenpagina voor alle mogelijke pedicurebehandelingen bij De Voetendokter. Behandelingen zijn mogelijk in de praktijk aan Het Spil 18 (in RMPT Healthcenter) in Monnickendam (Gemeente Waterland) of – tegen een aanvullende vergoeding – ambulant op een andere gewenste locatie. Belt u met 0299 – 74 36 39 voor meer informatie of een afspraak.
Diabetische voet
Voor mensen die suikerziekte hebben, ofwel diabetes mellitus, is het van groot belang dat zij hun voeten door een voetverzorger/pedicure laten behandelen. Een gecertificeerde pedicure verzorgt de voeten van diabetespatiënten goed en kan in een vroeg stadium voetproblemen herkennen. Door het regelmatig behandelen van bijvoorbeeld eelt of nagelafwijkingen kunnen veel problemen voorkomen worden en worden ernstigere afwijkingen vroegtijdig opgemerkt.
Daarbij kan een pedicure allerlei adviezen geven over de dagelijkse voetverzorging en tips geven waarop u bijvoorbeeld moet letten bij het kopen van nieuwe schoenen. Er kunnen bij diabetespatiënten gemakkelijk wondjes ontstaan, die door een verminderde bloedsomloop en verminderd gevoel in de voeten moeilijk genezen. Een voetverzorger/pedicure houdt dit in de gaten. Het is daarom ook belangrijk dat bij diabetespatiënten een uitgebreid voetonderzoek gedaan wordt en dat dit, afhankelijk van het diabetesstadium, regelmatig herhaald wordt. Dit is ook de reden waarom mensen met suikerziekte zich het beste kunnen laten behandelen bij een voetverzorger/pedicure met de aantekening voetverzorging voor diabetici (Diabetische Voet). Zij kennen de risico’s en dragen bij aan het welzijn van uw voeten.
Reumatische voet
Voor mensen die last hebben van één of meerdere vormen van reuma of reumatische aandoeningen, is het belangrijk om de voeten te laten verzorgen door een pedicure met aantekening reumatische voet (RV), of aantekening risicovoeten. De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig voor diverse soorten ontstekingen (zoals gewrichts- en slijmbeursontstekingen), slijtage en/of standveranderingen. De pedicure met de juiste aantekening houdt hier rekening mee en weet waarop gelet moet worden.
Vaak hebben mensen met reuma te maken met (overmatig) eeltvorming en likdoorns. Dit kan onder andere te maken hebben met de veranderde stand van voeten en/of tenen, schoenen die niet goed passen of vetweefsel onder de bal van de voet dat dunner wordt of verschuift. Ook komen er vaak nagelafwijkingen voor bij reumapatiënten, zoals verkleuring van de nagels, verdikte nagels, dunne nagels, brokkelige nagels, eeltvorming onder de nagels, ruwe of gespleten nagels.
Nagelbeugeltechniek
Nagelbeugeltechniek is een techniek die vooral wordt toegepast bij problemen met de grote teen. Het gaat dan met name om teennagels die door diverse oorzaken scheef of krom groeien en dan vooral in de nagelwallen voor problemen zorgen, zoals bijvoorbeeld ingroeiende teennagels. Er wordt door de huisarts nogal eens een nagel uitgetrokken, wat gepaard gaat met behoorlijk wat pijn. Niet alleen het weghalen van de nagel doet pijn, maar ook de druk die op de open wond komt, veroorzaakt nog lange tijd veel pijn. Ook het risico voor een schimmelinfectie wordt hiermee enorm vergroot. Met deze nagelbeugeltechnieken behoort dat tot de verleden tijd. Bij nagelbeugeltechniek wordt er een beugel (o.a. een dun metalen draadje) over de nagel geplaatst, die ervoor zorgt dat de zijkanten van de nagel min of meer uit de wal getrokken worden en op deze manier gedwongen wordt om anders te gaan groeien. Deze techniek is geheel pijnloos. De beugel wordt met kunsthars vastgezet aan de nagel waardoor deze er niet af kan vallen. De beugel groeit dan met de nagel mee. Na verloop van tijd valt deze er dan vanzelf af. Dit proces duurt wel een tijd en wordt tussentijds goed in de gaten gehouden door de voetverzorger/pedicure. Ook kan de beugel na verloop van tijd verwijderd worden om hem vervolgens weer op een andere plek op de nagel te plaatsen, zodat de nagel nog verder gecorrigeerd kan worden.
Nagelreparatie
Heeft u last van een kapotte, onregelmatige of blauwe nagels? Of heeft u last van een vervelende schimmelnagel die er ongezond uitziet of is afgebrokkeld? Met behulp van gel of acryl kan ik er weer een strakke natuurlijk ogende nagel van maken. Zo worden schimmelnagels en verkleuringen gecamoufleerd en kapotte nagels gerepareerd. De gel of acryl is verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus alle variaties zijn mogelijk.
Orthesetechnieken
Deze orthesetechnieken kunnen worden toegepast bij mensen die last hebben van bijvoorbeeld een hamerteen, een klauwteen, een krabbelteen of een ruiterteen. Of heeft u misschien last van een pijnlijke hallux valgus of hallux rigidus (stijve grote teen)? Of misschien heeft u wel vreselijk veel last van een steeds terugkomende (weke) likdoorn? In al deze gevallen kan er gekeken worden naar een eventuele oplossing met een siliconen orthese. Dit is een langdurige drukvrij techniek, waarbij, met behulp van 2 componenten, een siliconenstukje gemaakt wordt, precies passend voor uw voeten of tenen. Wanneer het stukje helemaal klaar is, kunt u het zelf aan uw voeten doen. Het is de bedoeling dat u het stukje niet voelt zitten tijdens het dragen ervan, ook niet in uw schoenen.
Schimmeldiagnostiek
Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf. Wanneer de nagel door een schimmel is geinfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Mede daarom is behandeling noodzakelijk. Het is belangrijk om eerst vast te stellen of er een schimmel in het spel is en met welke schimmelsoort men te maken heeft. De pedicure met het certificaat Schimmeldiagnostiek is in staat een monster te nemen van de aangedane nagel. Deze wordt opgestuurd naar het Pathologisch Laboratorium in Leiden. De patholoog stelt vast of er een schimmel aanwezig is en welke. Naar aanleiding van de uitslag van het laboratorium kan een behandelplan worden opgesteld. Het onderzoek door de patholoog wordt doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar.